Het woord misogyn komt uit het Grieks, betekent vrouwenhater en is afgeleid van miso (haten) en gyne (vrouw). Gedacht werd aan de narcistische karakterstoornis. ( zie voor verdere informatie onder persoonlijkheidsstoornis ) Mensen die hieraan lijden worden volledig in beslag genomen door zichzelf. Relaties worden vaak aangegaan om hun eigen bijzonderheid te onderstrepen waarbij mannen zich vaak van de ene relatie in de andere storten, steeds op zoek naar liefde, bewondering en bevestiging.
Een andere karakterstoornis is te vinden bij de meer extreme en gevaarlijke sociopaten. Zij veroorzaken meestal een geweldige chaos in hun leven en in dat van anderen. Ze misbruiken anderen, liegen en bedriegen en zijn feitelijk volstrekt gewetenloos. Maar de misogyne persoon wijkt hier vanaf. Het destructieve gedrag is voornamelijk gericht op één persoon, namelijk zijn partner, terwijl hij daarnaast in andere omstandigheden zeer gewetensvol, vakkundig en aimabel kan zijn. Een andere bijzonderheid aan dit type mens is dat hij (zij) zeer goed in staat lijkt een langdurige relatie aan te gaan waarbij op het ene moment de liefde vaak warm en intens is en op het andere moment hij (zij) er alles aandoet de ander ten gronde te richten. Vrijwel nergens in de psychologische typeringen zijn zulke enorme verschillen in gedrag bij een en de zelfde mens te vinden, alhoewel een Borderline-type soms overeenkomstig gedrag vertoont.
Karakteristieke trekken misogyne persoon :
De ander de schuld geven
Afschuiven verantwoordelijkheid
Het vinden van kwetsbare plekken bij de partner en die uitbuiten, misbruiken
Praten de partner een complex aan
Vragen/eisen alles op te geven voor hem/haar onder het mom van liefde bewijzen
Onverzadigbare bezitterigheid : Steeds nieuwe eisen/wensen
Extreme jaloersheid
Dominantie over gedachten, gevoelens en gedrag van de partner
De partner financieel afhankelijk laten zijn
Seksueel egocentrisch, egoïstisch, vaak verslavend
(Openlijk) de partner vernederen
Projecteert al zijn mislukkingen, negatieve gevoelens op de partner
Karakteristieke patronen slachtoffer(rol)
Verslavende liefde
Extreme afhankelijkheid
Dwangmatige behoeftigheid
Blijven zoeken naar de juiste formule (strategie) om met de Misogyn om te gaan
Hoopt dat de ander zal veranderen
Angst (voor het bestaan) voor armoede, voor nog meer ellende, wreedheid, etc.
Laag zelfbeeld
Beschermer voor de kinderen.
Naar mijn mening en ervaring is er eigenlijk maar één mogelijkheid : beide partners in de relatie zullen moeten veranderen om tot een evenwichtige verhouding te komen voor henzelf en voor de eventuele kinderen. Hulp van buiten (therapie) is noodzakelijk. Voor het slachtoffer is dat meestal eenvoudiger dan voor de misogyne partner : Hij of zij zal alles ontkennen en de partner de schuld geven.
Hoe positief we ook tegen de mogelijkheden mogen aankijken, het aantal succesvolle gevallen is zeer gering : In de meeste gevallen loopt het uit op een scheiding.
Het volgende verhaal is typerend voor een misogyne relatie.
We noemen hem Hans.
Bij zijn eerste vrouw heeft hij drie kinderen, die intussen zelf misschien kinderen op de middelbare school hebben. Mevrouw 1 heeft Hans de deur uit gezet. Zijn kinderen willen niets meer met hem te maken hebben. Ook niet nadat een van Hans' volgende vrouwen een ontmoeting had gearrangeerd, omdat Hans het altijd had over zijn verdriet dat hij zijn kinderen nooit meer zag.
Bij zijn tweede vrouw heeft hij geen kinderen. Op een gegeven moment heeft ze hem met een mes in de hand de deur uit gejaagd. Ze trapte niet meer in de zielige verhalen hoe zijn ouders hem nooit bezocht hadden toen hij na een ongeluk met een brommer voor dood in het ziekenhuis lag, als excuus voor zijn gedrag tegenover haar.
Bij zijn derde vrouw heeft hij twee kinderen. Deze vrouw is, na een maandenlange geheime voorbereiding, met behulp van een aantal trouwe vrienden, met haar kinderen verhuisd op een dag dat Hans eindelijk eens verplichtingen elders had (hij was, na een aantal veelbelovende cariërestarts - waarschijnlijk gekruiwagend door de imposante positie van zijn vader - en voortijdige beëindigingen daarvan, in de WAO geraakt omstreeks zijn veertigste, en kon dus al zijn tijd en aandacht aan zijn gezin wijden).
Hans zocht her en der contact, en vond mevrouw 4. Die herstelde na enige tijd het contact tussen hem en zijn kinderen, nadat dat door mevrouw 3 via de rechter was verbroken. Mevrouw 4 hield het nog het langst met Hans vol. De kinderen van Hans en mevrouw 3 kwamen intussen regelmatig een weekend over.
Uiteindelijk kon mevrouw 4 Hans' gedrag niet langer accepteren, maar kon ook niet van hem loskomen. Ze liet tegenover een vriend de façade stap voor stap zakken, en die vriend bood aan dat ze hem mocht bellen als Hans weer zou overgaan tot gewelddadig gedrag. Dat draaide er op uit dat mevrouw 4 midden in een nacht werd opgehaald door die vriend en 9 maanden lang onderdak bij hem vond, totdat Hans eindelijk op rechterlijk bevel haar huis verlaten had.
De kinderen van Hans en mevrouw 3 waren inmiddels op een leeftijd dat ze zelf konden bepalen dat ze geen omgang met hun vader meer wilden.
Mevrouw 4 prees zich gelukkig dat ze met Hans geen kinderen had.
Vanuit zijn nieuwe flat had Hans weldra contact gelegd met mevrouw 5. Ze woonde in hetzelfde flatgebouw. De vrienden, waar hij de deur plat gelopen had en die hem geholpen hadden te verhuizen na mevrouw 4, zagen hem nog één keer, toen hij zijn nieuwe vriendin voorstelde. Ook andere vrienden zagen hem niet meer.
Mevrouw 5 is nu verhuisd, weg uit dat flatgebouw. Ze wilde "haar eigen huis terug", "meer afstand", en dergelijke termen.
De "oude vrienden" krijgen nu ineens weer heel veel bezoek van Hans, en hij doet breedvoerig zijn beklag over de vrouwen die hem bedrogen hebben en zijn kinderen tegen hem opgezet. Dan vertelt hij voor de 384ste keer hetzelfde verhaal met dezelfde snik op hetzelfde punt.
En er mankeert nog steeds niets aan Hans.
Althans, volgens hemzelf.